Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ανιχνεύοντας τις σιωπές…


Πέρασαν περίπου σαράντα ημέρες από την παρουσίαση της συλλογής «Ήχος Πλάγιος. Μόνος…».
Με τη ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, επιθυμία μου είναι εκτός από το να ευχηθώ σε όλους εσάς να έχετε μια όμορφη χρονιά, σε τούτη την τελευταία ανάρτηση, είναι να παραθέσω τα όσα ακούσθηκα εκείνη την βραδιά και λίγα ακόμα.
Τον Τόλη Νικηφόρου τον γνώρισα αρχικά ως ποιητή, γοητεύθηκα από την ποίηση του αγγίζοντας αρχικά του Άταφους, μετέπειτα τον Μεθυσμένο Ακροβάτη και το Μαγικό Χαλί, βρίσκοντας στοιχεία πολλά που ταυτίστηκαν με όλα εκείνα που κρύβονταν εντός μου και δεν γνώριζα τότε να εκφράσω.
Στο πέρασμα του χρόνου τον γνώρισα ως πεζογράφο αρχικά μέσα από τον Σοτοσαπόλ δίχως φυσικά αυτό να είναι και το πρώτο του πεζογράφημα.
Ο επίσης ποιητής Ανδρέας Καρακκόκινος παραθέτει στο ιστολόγιο του τον λόγο αυτό.
Με την Κατερίνα η γνωριμία λίγο πολύ ακολούθησε την ίδια διαδρομή.
Παρατηρώντας κι εγώ τα παγώνια της Μονής Βλατάδων κι άλλοτε αγγίζοντας ένα κομμάτι από την πανσέληνο που μπορεί κάποιος να απορροφήσει στην Οδό Φράγκων άρχισα να βλέπω τόσο την πόλη όσο και την ψυχολογία των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα βλέμμα διαφορετικό.
Έπειτα κατάλαβα πως οι Άγγελοι οι πιο όμορφοι είναι οι Έκπτωτοι.
Κι άλλα τόσα χνάρια ταξιδιών στην Αλεξάνδρεια και στο Μεγάλο Αλγέρι.
Στο πέρασμα το χρόνου είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω τους δύο αυτούς, πραγματικά όμορφους ανθρώπους από κοντά.
Το γεγονός ότι δέχθηκαν να μιλήσουν για εμένα και το κομμάτι αυτό της ψυχής μου που ονομάζεται «Ήχος Πλάγιος. Μόνος…» με γέμισε ευτυχία.

Λίγο καιρό πριν την πραγματοποίηση της παρουσίασης ο αγαπημένος φίλος μα και συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης μέσα από την δική του ιδιαίτερη και πάντοτε τρυφερή οδό έκανε ένα όμορφο αγκάλιασμα της συλλογής.
Στο ίδιο δρόμο κινήθηκαν τόσο ο συγγραφέας Νίκος Διακογιάννης όσο και η ποιήτρια που μετέπειτα θα μιλούσε για εκείνη, η Κατερίνα Καριζώνη.

Το νέο διαδικτυακό έτος είχα την χαρά να το υποδεχθώ με ένα καινούργιο αγκάλιασμα από τον ποιητή, θεατρικό συγγραφέα και στιχουργό Σπύρο Λαζαρίδη μέσα από το ιστολόγιο του Το τσαλίμι.
Ο Σπύρος λοιπόν, με Το τσαλίμι του και τις ποιητικές βραδιές που διοργάνωσε με την συμπαράσταση και άλλων, για την παγκόσμια ημέρα ποίησης, ήταν ο δρόμος που ακολούθησα για να γνωρίζω τον χώρο αυτό, για τον οποίο ομολογώ δε γνώριζα τίποτε.

Κατά καιρούς πολλοί από εσάς με τιμήσατε ανεβάζοντας ποιήματα ή κείμενα στις σελίδες σας κάνοντας αναφορά στον Ήχο πλάγιο.
Ακόμα πιο πολλοί αγοράσατε το βιβλίο και το αγαπήσατε.
Για την ψυχή μου τούτο είναι που έχει μεγαλύτερη αξία, το ότι κατάφερε να σας αγγίξει και το αγαπήσατε για αυτό.

Εύχομαι τούτη η χρονιά, που μ’ ένα πόλεμο ξεκίνησε βγάζοντας τον από το τσεπάκι το μυστικό της, να μας αποζημιώσει με τα πιο μεγάλα της χαμόγελα γράφοντας τις ομορφότερες ως τα σήμερα σελίδες στο βιβλίο της ζωής μας με την ελπίδα να απαλήνει ο πόνος στις πάντοτε ανοιχτές μας πληγές.



Κάποτε πίστευα πως είναι δύσκολο να αγγίξει ένας άνθρωπος την ευτυχία, τις τελευταίες ημέρες έμαθα πως κι ένα ηλιοβασίλεμα που βλέπεις, εσύ εδώ και δύο μάτια στην άλλη άκρη της Γής, μπορεί να σε ταξιδέψει με τα ομορφότερα σύγνεφα στους πιο γαλανούς ουρανούς της.

17 σχόλια:

Aggelos Spyrou είπε...

Καλή χρονιά, φωτισμένη,

είθε του χρόνου να έχεις αναδρομές, γνωριμίες, συναντήσεις, επιτυχίες, ηλιοβασιλέματα και φεγγαράδες που θα γεμίζουν την ψυχή σου, να διηγηθείς.

Να είσαι καλά.

Eulie Aeglie είπε...

Να έχεις μια ολόφρεσκη κι εμπνευσμένη καινούργια χρονιά.

elenitheof είπε...

Γιάννη, το βιβλίο σου το διάβασα και το αγάπησα πολύ. Εύχομαι να νιώθεις πάντα την ευτυχία της δημιουργίας και της έκφρασης μέσα από την ποίηση αλλά και την ευτυχία που μπορούν να μας προσφέρουν τα απλά πράγματα της ζωής όπως ένα ηλιοβασίλεμα. Σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή Χρονιά, ήχε (χρόνια πολλά για σήμερα). Εύχομαι το νέο έτος να είναι πιο δημιουργικό.

Δανάη είπε...

Η σημερινή γιορτή ας είναι διαρκής...
Πολλές ευχές για ποίηση ανεξάντλητη και όμορφη ζωή...εύηχη...!!!


Χρόνια σου Πολλά, Ήχε...
Καλή Χρονιά!!!!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Ιωάννη, (τέτοια προσφώνηση μου επιτρέπω για σήμερα) Χρόνια σου Πολλά και αυθεντικά, τέτοια που αρμόζουν σε έναν ποιητή. Εκτός από τις ευχές μου για το νέο έτος, να τιμάς το όνομά σου και να το χαίρεσαι!

Καπετάνισσα είπε...

Ωραία να συνομιλούν οι άνθρωποι.
Και να εγγίζονται.

Να΄χεις γενναιόδωρους καιρούς.
Μαζί σου, τ' άνθισμα του χρόνου.

ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. είπε...

χρόνια πολλά και δημιουργικά, ήχε Ιωάννη, γεμάτα με τη συννεφιά των στιγμών και με το φως της αγάπης

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΗΧΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥΝΑ ΣΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

Μαργαρίτα είπε...

Κρατώ αυτό:
"Κάποτε πίστευα πως είναι δύσκολο να αγγίξει ένας άνθρωπος την ευτυχία, τις τελευταίες ημέρες έμαθα πως κι ένα ηλιοβασίλεμα που βλέπεις, εσύ εδώ και δύο μάτια στην άλλη άκρη της Γής, μπορεί να σε ταξιδέψει με τα ομορφότερα σύγνεφα στους πιο γαλανούς ουρανούς της."

Με εκφράζει απόλυτα ο λόγος σου
γλυκέ μου ήχε.... καλή συνέχεια!!!

Να είσαι καλά ***

Φαίδρα Φις είπε...

Ιωάννη καλή χρονιά
γεμάτη υγεία,αγάπη και δημιουργία

να είσαι πάντα καλά
και να γράφεις όμορφα

σου στέλνω τη σκέψη μου

akb8862 είπε...

Τι ωραίο τραγούδι φίλε! Να σαι καλά! Με έκανε να ονειρευτώ & το χω τόση ανάγκη το ονειρο ...

Αργησαν φετος οι ευχές μου,μα από τον ΙΟΥΛ ολα στραβά μου πάνε & γω πάω κόντρα!
Να χεις μια καλή & ευτυχισμένη χρονιά & πάντα να μας εμπνέεις μεσα από τα ονειρά σου που αμέσως γινονται & δικα μας...

ΥΓ: Παραμονές Πρωτοχρονιάς πήγα στον Μαλλιάρη να παρω 2 βιβλια σου για να τα δωρίσω σε φίλους. Ψαχνόταν ο υπάλληλος.Από δω από κει θυμηθηκε & μου πως είχαν μεινει μονο 6-7κομματια από την εκδήλωση & τα χαν βάλει καπου που δεν φαινονταν...Φίλε μεμιας εγινες ανάρπαστος! Για εχε το νου σου μη μας εξαντληθεις απο τα ραφια & ψαχνομαστε & σβήσει το όνειρο μεμιάς!

Thalassini είπε...

Hχε μου μακάρι να μπορούσα να ανέβω και εγώ στη παρουσίαση του βιβλίου σου και να σε ευχαριστήσω από κοντά για τον όμορφο ήχο που μας συνοδεύει όλο αυτόν τον καιρό και που αντηχεί όμορφα μέσα μας.
Καλή χρονιά να έχεις πάντα με υγεία και αγάπη και σίγουρα δημιουργική!
Φιλιά πολλά!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ είπε...

΄ηχε μου , σ΄ευχαριστώ για τα καλά λόγια που λες πάντα για μένα. Είναι περίεργο πως συναντιούνται οι ρότες των ανθρώπων και πώς συμπλέκονται. Κι εγώ νιώθω τυχερή που σε γνώρισα από κοντά και διάβασα τα ποιήματά σου και κυρίως που σου τα παρουσίασα .Νομίζω πως αυτό το κανόνισε η μούσα . Να είσαι πάντα καλά και να γράφεις, όπως γράφεις.

katerina είπε...

Nαναι η χρονιά αυτή ιδιαίτερα εξαιρετική,ήχε μου,να συνεχίζεις να αποτυπωνεις τους ψιθυρους της καρδιας σου που τόσο έχουν αγγίξει και τις δικές μας καρδιές!!

Ήχος Πλάγιος. Μόνος... είπε...

Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σας.

Είναι κάποιες φορές που νιώθω πως οι λέξεις μου δεν με αντέχουν οπότε χάνουν εκείνο το κτητικό «μου», παύουν δηλαδή να είναι «οι λέξεις μου».
Τούτη είναι μια τέτοια περίοδος.
Παρά την ευτυχία μου των τελευταίων ημερών, με πονά.
Πολύ με πονά.

Να είσθε όλοι σας καλά.

dyosmaraki είπε...

Πάντα τέτοιες επιτυχίες εύχομαι.
Οσο για τα ηλιοβασιλέματα, το σημαντικό είναι να μπορείς να τα δεις. Οσοι εξακολουθούν να τα βλέπουν στις μέρες μας αυτοί είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι.